+17
°
C
Max.:+18
Min.:+6
Ked
Sze
Csü

Új megállapodással erősíti a szellemitulajdon-védelmet a Széchenyi István Egyetem

SZTNH_alairas (1).jpgŐsztől szemléletformáló együttműködésbe kezd a Széchenyi István Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). A kedden aláírt megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra.

Győr, 2021. július 14. – Hancz Gábor, SZEhírek

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A cél az, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat, és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. Az egyetem vezetése is tudatában van annak, hogy a hallgatók olyan tudást szereznek, amely később a nemzetközi piacon is fontos lesz, ráadásul az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek is újabb forrásokat jelent.

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek, inkubációs és akcelerációs programok megvalósításában is részt vesznek.

SZTNH_alairas (1).jpg

Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja, dr. Baranyi Péter rektor, Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke és Dőry Tibor, a Menedzsment Campus Kompetenciaközpont elnöke az aláírást követően. (Fotó: Horváth Márton)

„Külföldi egyetemeknél jól bevált modell, hogy az intézményi szinten megszerzett és jól hasznosított oltalmak további bevételeket jelentenek az egyetemnek. Örömmel vesszük, ha olyan intézménnyel köthetünk együttműködést, mint a győri egyetem, ahol a vezetőség felismerte az ebben rejlő lehetőségeket. A hazai és a nemzetközi piacon való versenyképes jelenlét elengedhetetlen alappillére a szellemitulajdon-védelem, enélkül minden alkotás és terv ki van téve a másolás vagy a lopás veszélyének. A szellemi tulajdon kezelésében bátor és innovatív megközelítésre van szükség, ami egyszerre ösztönzi, védi és hasznosítja az egyetemen létrejövő új tudást” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

„Nagy jelentőségűnek tartom az SZTNH-val való szorosabb együttműködést, mivel rektori programom egyik fontos elemét képezi az oktatóink-kutatóink által kifejlesztett egyedi módszerek, eljárások, valamint találmányok szellemi tulajdonjogának védelme. Ez növelni tudja azok hasznosíthatóságát, értékesítését és nem utolsó sorban egyetemünk nemzetközi szintű láthatóságát” – mondta Baranyi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

„A Széchenyi István Egyetem számára a stabilitást, pénzügyi erősödést, nagyobb tervezhetőséget eredményező modellváltás egyik fontos területe a kutatási eredmények, szellemi alkotások üzleti hasznosítása és spinoff vállalkozások létrehozása. E folyamat részeként tavaly megújult intézményünk szellemitulajdon-kezelési szabályzata, valamint a Menedzsment Campus Kompetenciaközpont kialakította a szellemi alkotások befogadásának és üzleti hasznosításának folyamatait és eljárásrendjeit. Ezek eredményeként mintegy másfél tucat szellemi alkotás hasznosítása kezdődött meg az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt keretében. Az SZTNH-val való szorosabb együttműködés alapját e tevékenységek jelentik, amelyek hozzájárulnak a gazdaság versenyképességének erősödéséhez is” – hangoztatta Dőry Tibor, az egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának elnöke.