+17
°
C
Max.:+18
Min.:+6
Ked
Sze
Csü

Elindult az első 5G magánhálózat

A komáromi Foxconn gyárában a féléves tesztidőszak után élésben is elindult az 5G alapú ipari hálózat, amelyet a Vodafone és az Ericsson közreműködésével valósítottak meg. A két fő alkalmazási terület a kiterjesztett valóságot (AR) biztosító okosszemüvegek használata, valamint a vezeték nélküli terheléses tesztek biztosítása a számítógépek számára.

Az 5G egyik jelentős alkalmazási területei lehetnek a magánhálózatok ( az ún. kampusz-hálózatok), amelyeket elsősorbanipari alkalmazások során a nagyméretű telephelyeken, másodsorban valódi kampuszok területén lehet lokálisan üzembe helyezni és üzemeltetni. Egyes európai országok támogatják és biztosítanak erre külön frekvenciasávot is (ún. ipari frekvenciák), míg Magyarországon jelenleg valamelyik szolgáltatóval közösen valósíthatók meg.
 
A győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjában és az egyetemi kampuszon a Telenor 5G állomásai találhatók meg, míg beltéri fejlesztés során a Telekom épít teszthálózatot a Laborépületben.
 
Elindult az első 5G magánhálózat.jpg

 

A Digitális Fejlesztési Központ támogatása a GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében valósul meg.

ddc_logo.png