+17
°
C
Max.:+18
Min.:+6
Ked
Sze
Csü

Koronavírus: kerüljük az utazásokat a fertőzött területekre!

A tavaly év végén Kínában felbukkant új koronavírustörzs az elmúlt hetekben egyre több országban jelent meg, köztük Európában is. Ebben a helyzetben a Külgazdasági és Külügyminisztérium mindenkit arra kér, mérlegelje a veszélyeket, mielőtt az érintett területekre, különösen a jelenleg gócpontnak számító Észak-Olaszországba indulna útnak. A kockázatok csak részben egészségügyiek, hiszen az is előfordulhat, hogy valaki olyan területen reked rövidebb-hosszabb időre, amelyet karantén alá vonnak.

Ha mégis járt volna a közelmúltban hallgató vagy oktató fertőzött területen, akkor jelezze a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központjának, és két hétig lehetőleg ne menjen közösségbe, valamint figyelje saját magát!  Ha valaki magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06-80-277-455-ös, illetve 06-80-277-456-os zöldszámát.

A vírus terjedése ellen jelenleg a Semmelweis Ignác óta ismert módszer a leghatásosabb, azaz gyakori kézmosással, a higiénés szabályok betartásával tudunk védekezni. A Széchenyi István Egyetem ezzel kapcsolatban megtette a szükséges intézkedéseket: speciális kézfertőtlenítő szereket szerzett be és helyezett ki az intézmény épületeibe. Emellett a takarítószolgálat a korábbinál is nagyobb figyelmet fordít a fertőtlenítésre.

Az egyetem speciális kézfertőtlenítő szereket helyezett ki több helyre, például az Új Tudástér aulájába. (Fotó: Májer Csaba József)

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO magyar nyelvű Facebook-oldalán a következő alapvető szabályokat emelik ki:

  • gyakori kézmosás, lehetőleg alkoholalapú, fertőtlenítő hatású szappannal;
  • tüsszentés és köhögés esetén zsebkendőhasználat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges;
  • lázas betegekkel való kontaktus kerülése;
  • lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információadás;
  • élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent;
  • nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése. 

A részletes ajánlás angol nyelven itt olvasható el.

Ezeken kívül a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán és az Országos Mentőszolgálat facebook oldalán is tájékozódhatunk arról, milyen tünetekre érdemes figyelni, mit érdemes kerülni, hogyan és hol terjed a vírus.