+17
°
C
Max.:+18
Min.:+6
Ked
Sze
Csü

Koronavírus: a Széchenyi István Egyetem megtette a szükséges intézkedéseket

A híradásokból ismert, hogy az elmúlt hetekben egy új koronavírustörzs kezdett terjedni Kínában és jelent meg a világ több pontján. Eddig háromszáznál több ember halálát okozta. Magyarországon a vírus egyelőre nem jelent meg.

A Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központja és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottsága folyamatos kapcsolatot tart a kelet-ázsiai hallgatókkal. Az ügy kezelésében egyetemünk a fenntartó, az illetékes intézmények és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásainak megfelelően jár el.

A betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől. A vírus ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak. Terjedése ellen a Semmelweis Ignác óta ismert módszer a leghatásosabb: gyakori kézmosással, a higiénés szabályok betartásával tudunk védekezni. A Széchenyi István Egyetem ezzel kapcsolatban is megtette a szükséges intézkedéseket: speciális kézfertőtlenítő szereket szerzett be és helyez ki az intézmény területén található mosdókba.

A WHO magyar nyelvű Facebook-oldalán ezeket az alapvető szabályokat emelik ki:

  • gyakori kézmosás, lehetőleg alkoholalapú, fertőtlenítő hatású szappannal;
  • tüsszentés és köhögés esetén zsebkendőhasználat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges;
  • lázas betegekkel való kontaktus kerülése;
  • lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információadás;
  • élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent;
  • nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hupej tartományát az „I. utazásra nem javasolt” biztonsági kategóriába sorolta, illetve közzétette a pekingi magyar nagykövetség elérhetőségét is. Ez azoknak a magyar állampolgároknak lehet fontos, akik Kínában tartózkodnak. A nagykövetség állandó ügyeleti száma: +86 137 0138 2159. Ezen lehet segítséget, tájékoztatást kérni. A Konzuli Szolgálat pedig külön, a koronavírussal foglalkozó oldalt hozott létre, amelyen itt olvashatók a folyamatosan frissülő információk.

Ezeken kívül a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán is folyamatosan tájékozódhatunk arról, milyen tünetekre érdemes figyelni, mit érdemes kerülni, hogyan és hol terjed a vírus.

A Széchenyi István Egyetem saját kommunikációs csatornáin folyamatos tájékoztatást ad a koronavírussal kapcsolatos helyzetről.