+17
°
C
Max.:+18
Min.:+6
Ked
Sze
Csü

Robotépítő és -programozó verseny világdöntőjébe jutott a Mobilis csapata

mobilis_robot (2).jpgCsütörtöktől vasárnapig rendezik a FIRST LEGO League robotépítő és -programozó verseny világdöntőjét, amelyre a Széchenyi István Egyetemhez rendkívül szorosan kötődő Mobilis Interaktív Kiállítási Központ általános és középiskolás diákokból álló csapata is kvalifikálta magát a nemzeti döntőn elért bronzéremmel. A siker hétéves tudatos munka eredménye.

Győr, 2021. június 23. – Hancz Gábor, SZEhírek

A FIRST LEGO League egy nagy hagyományokkal rendelkező globális robotépítő és -programozó verseny, amelyet 9–16 év közötti diákokból álló közösségeknek rendeznek meg. A megmérettetésben a Mobilis Bits MRGT csapat is rendszeresen részt vesz, és idén története legjobb eredményét érte el.

mobilis_robot (1).jpg

A világdöntőbe jutott csapat. (Fotó: Mobilis)

„Csapatunk a győri regionális versenyen elért második helyezéssel bejutott az országos döntőbe, ahol bronzérmet szerezve kvalifikálta magát a világdöntőbe. A finálét Görögország rendezi, a járványhelyzet miatt online formában” – mosolygott Unger-Trescsik Hanna, a Mobilis vezető demonstrátora, a fiatalok egyik felkészítője. Szavaiból kiderült, hogy a sikerhez a diákcsapat minden tagjának kreativitására, tudására szükség volt, már csak azért is, mert rendkívül összetett versenyről van szó. „Minden évadnak van egy témája, az ideié – nyilván a vírus miatti lezárásokra reagálva – a replay, amit szabadon úgy fordíthatnánk: játsszunk újra! A gyerekeknek több ehhez kapcsolódó feladatot kell megoldaniuk, például a robotot úgy kell programozniuk, hogy bedobja a kosárlabdát a kosárba vagy megemeljen egy súlyt” – ismertette.

Ennek megfelelően a világdöntő –  amelynek bizonyos részei a nagyközönség számára is követhetők lesznek, ezért érdemes figyelni a Mobilis honlapját – szintén komplexnek ígérkezik. Mint Rákosi Szabolcs, a Mobilis vállalati kapcsolatokért és pályaorientációért felelős menedzsere elmondta, kiegyensúlyozott teljesítmény, négy versenyszám sikeres teljesítése szükséges a jó eredményhez. Az első a Robot Játék menet, amelynek lényege, hogy megadott idő alatt minél több feladatot kell elvégezni a robotnak. A zsűri értékeli a robot programozását, megépítését, a munka dokumentációját is – ezt hívják Robot Dizájnnak. A csapat emellett angolul prezentálja kutatási projektjét, végül pedig a bírák az alapértékek pontozása során elsősorban arra kíváncsiak, hogy a fiatalok milyen szellemiségben készültek együtt, milyen csapatot alkotnak.

Rákosi Szabolcs hangsúlyozta, hogy a mostani döntős szereplés hétéves tudatos munka eredménye, 2014-ben hozták ugyanis létre a csapatot, amely azóta folyamatosan működik, a „kiöregedő” tagok helyett természetesen mindig új és új diákokkal. A csapat megalakulását lehetővé tevő mentorprogramot a kezdetektől felkarolta és támogatja a járműipar egyik fontos szerepelője, a Nemak Győr Kft., ennek is köszönhető, hogy jelenleg a Mobilisben, valamint hét győri és Győr környéki iskolában működik LEGO-robot szakkör. A felkészülést a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ munkatársai segítik, ami kiválóan szolgálja a Széchenyi István Egyetemhez szorosan kötődő intézmény egyik fontos célját: népszerűsíteni a gyerekek körében a műszaki és a természettudományokat, hogy közülük később minél többen ezen a területen tanuljanak tovább és találják meg boldogságukat.

 

Tagok és felkészítők

A világdöntőbe jutott csapat tagjai: Angster Zsófia, Erdélyi András, Erdélyi Balázs, Kalocsa Ádám, Pőcze Tamás, Reider Norbert, Takács Ármin, Törős Gergő és Végh Máté. Felkészítők: Boros Norbert, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Matematika és Számítástudomány Tanszék tanszéki mérnöke, valamint Unger-Trescsik Hanna, a Mobilis vezető demonstrátora, a Széchenyi István Egyetem óraadója.